Grey_logo_Lifeblossom_webb

Blomstra med ekologiska eteriska oljor - Lifeblossom 

Är eteriska oljor något nytt för dig? Läs vår introduktion som tar upp det väsentligaste om eteriska oljor och hur de ska användas på ett korrekt sätt. Vi delar även med oss av en hel del recept så du kan komma igång.   

Vad är eteriska oljor?

Aromatiska växter producerar doftande essenser som kan extraheras ur bark, frukt, blommor, blad, frön och rötter från olika växter. De väldoftande 
substanserna har en naturlig funktion att dra till sig viktiga insekter för pollinering men även för att ge skydd mot svampangrepp, bakterier och skadeinsekter. Eteriska oljor är inte feta som vegetabiliska oljor, även om vissa kan vara trögflytande. De är högkoncentrerade essenser med en stark doft och bör av den anledningen alltid spädas ut i en basolja innan de t.ex. appliceras på huden. Några exempel på basoljor är sötmandel-, jojoba- och kokosolja.

Kvaliteten på eteriska oljor varierar med faktorer som växtförhållande, klimat,
skördesätt och framställning. Ångdestillation och kallpressning är två bra
framställningsmetoder och varje olja får sin unika kemiska sammansättning. Det är framförallt kombinationen av naturliga ämnen i en balanserad proportion som bidrar till oljans terapeutiska egenskaper.

Eteriska oljor oxideras med tiden särskilt i kontakt med luft och värme, vilket innebär att oljans kvalitet och terapeutiska egenskaper minskar eller försvinner helt. Förvara oljorna mörkt och svalt så håller dem sig fräscha längre. Ett bra tips är att ha dem i kylskåpet.

Aromaterapins historia

Även om den moderna aromaterapin uppstod i början av 1900-talet, har människor sedan forntidens stora civilisationer använts sig av eteriska oljor för att läka kropp, själ och sinne. Cleopatra använde eteriska oljor för parfymtillverkning och forntida greker, romare, kineser använde dem för medicinska och kosmetiska syften. Egyptier ska ha varit väldigt flitiga med att framställa dessa aromatiska essenser. De använde oljorna medicinskt men även under ceremonier och vid balsamering. Egyptierna hade god förståelse för oljornas antiseptiska och bakteriedödande egenskaper vilket bidragit till att mumier hittats välbevarade flera tusen år senare.

Den franske kemisten och parfymtillverkaren, René-Maurice Gattefossé (1881-1950) använde lavendelolja för att läka en brännskada som han fick på sin hand i samband med en explosion i laboratoriet. Han upptäckte oljans förmåga att effektivt främja läkningsprocessen. Han bestämde sig för att analysera lavendeloljans läkande egenskaper och hur den kan användas på andra typer av hudinfektioner, sår och brännskador. Upptäckten inspirerade honom till att utforska andra eteriska oljor. Hans mål var att hjälpa skadade soldater under första världskriget. Det var denna forskning av Gattefossé som myntade begreppet aromaterapi. Intresset för aromaterapi är idag mycket stort, vilket bidragit till ett gediget engagemang för forskning och  utveckling inom området.

Hur används eteriska oljor

Eteriska oljor är lättflyktiga vilket innebär att de avdunstar när de kommer i kontakt med luft. Oberoende på vilket sätt du använder den eteriska oljan 
så kommer du alltid att andas in en del och på så sätt få nytta av  oljans 
terapeutiska egenskaper. Det är viktigt att välja eteriska oljor av hög kvalitet som främjar kroppen - Lifeblossoms eteriska oljor är ekologiskt certifierade och kvalitetskontrolleras regelbundet.


Genom huden
Eteriska oljor har en liten molekylär struktur, vilket innebär att de kan absorberas genom huden och transporteras via blodbanan ut i kroppen. De har även välgörande effekt på huden. Lavendel och romersk kamomill kan lugna irriterad hud medan frankincense kan motverka åldersfläckar och mycket mer.

Via lungorna
När vi andas in luft och eterisk olja i samband med t.ex. massage eller aromatiska bad så transporteras partiklarna ner via luftstrupen och vidare ner till lungorna. I lungorna finns små luftsäckar som kallas lungblåsor. Runt dessa lungblåsor finns många små blodkärl som har till uppgift att transportera bort slaggproduker som koldioxid och byta ut det mot syre. Via lungblåsorna och de kringliggande blodkärlen tas den eteriska oljan upp och förs ut i kroppen där den terapeutiska effekten gör nytta. Du kan t.ex. förånga lavendel för att minska stress och pepparmynta när du behöver stärka koncentration och mental klarhet.

DIY - Do It Yourself
Ett växande populärt användningsområde för eteriska oljor är DIY recept. Du kan tillverka och doftsätta ditt eget schampo, läppbalsam, insektsspray, tvål, body butters, tandkräm och andra ekologiska hygien- och hudvårdsprodukter. Det bästa är att du kan bestämma innehållet och slippa knepiga, otrevliga och framförallt onödiga kemikalier.

Matlagning
Eteriska oljor bör aldrig förtäras i koncentrerad form, men i mycket små mängder i mat och dryck blir koncentrationen så pass låg att de inte medför några negativa reaktioner. Livsmedelsindustrin använder eteriska oljor för smaksättning och eteriska oljor med GRAS-status innebär att oljan är klassad som säker ingrediens i livsmedel.

GRAS är en förkortning på “Generally recognized as safe”.

Aromaterapi

Aromaterapi är en holistisk, kompletterande form av hälsovård. Aromaterapeutens främsta redskap är eteriska oljor och framförallt i samband med helkroppsmassage. Under en behandling är det en kombination av beröring, doftförnimmelse och aromaterapeutens kompetens som skapar en positiv upplevelse. Oljorna används även för att fräscha upp inomhusluften via sprayer eller aromalampor. Eteriska oljor kan inhaleras via ett ansiktsångbad eller genom att droppa 1-2 droppar på en näsduk och inhalera direkt.

Det är viktigt att komma ihåg att eteriska oljor är starka koncentrat och att några droppar räcker långt, less is more!

I terapeutisk syfte kan eteriska oljor vara effektiva på egen hand men det centrala inom aromaterapi är att blanda eteriska oljor. Det stora utbudet av oljor och de oändliga kombinationsmöjligheter som finns innebär att varje blandning blir unik. Att blanda oljor är en skapande process och man bör sätta upp ett mål. Vad vill jag att blandningen ska göra för mig? När du blandar eteriska oljor skapar du en kraftfull kombination eftersom oljornas kemiska sammansättningar förenas och det uppstår en ny effektnivå. Detta kallas “synergism”, oljorna interagerar med varandra, utvecklas och förändras med tiden.

Bad
Aromatiska bad med eteriska oljor erbjuder ett enkelt sätt att njuta av oljornas
terapeutiska effekter. Ett varmt bad med eteriska oljor kan vara avslappnande,
uppfriskande och stärkande för kropp och sinne. Aromabad kan bl.a. användas för att behandla hudsjukdomar, värk men framförallt för att främja avslappning. Eteriska oljor lägger sig på vattenytan, rör om i vattnet för att blanda ut oljan.

Aromalampor
Parfymera ett rum på ett naturligt sätt genom att förånga eteriska oljor. Det finns särskilda aromalampor oftast i keramik eller sten som med hjälp av värmeljus och en toppskål sprider ut den eteriska oljan i luften. Det finns även elektriska aromatiska spridare som fungerar på liknande sätt. Du kan exempelvis använda eteriska oljor för att desinficera inomhusluften i förkylningstider. Oljorna har även olika påverkan på sinnestämningen, allt från uppgiggande till sömngivande. En doft som du verkligen gillar ger dig en positiv upplyftande känsla, perfekt när det behövs ny energi.

Rumssprayer
Om aromalampor eller elektriska spridare inte är något för dig, så kan en
hemmagjord rumsspray vara ett alternativ. Det absolut enklaste är att blanda eterisk olja med vatten som tillsätts en sprayflaska av glas. Det är viktigt att sprayflaskan är gjord av glas eftersom eterisk olja kan reagera kemiskt med plast. Kom även ihåg att eteriska oljor inte är vattenlösliga, skaka alltid flaskan ordentlig före användning.

Fler sätt att använda eteriska oljor

Det finns fler enkla sätt att använda eteriska oljor hemma. Du kan doftsätta din kroppslotion, ansiktskräm eller hårvårdsprodukt. Att ånginhalera med eteriska oljor kan lindra förkylningssymptom och ett ansiktsångbad fungerar även antiseptisk, uppfriskande djuprengörande för ansiktet.

Ett annat roligt sätt är att skapa egna personliga parfymer. Du kan även doftsätta neutrala rengöringsprodukter eller göra din egen rengöringsspray. 
Eteriska oljor har visat sig genom vetenskapliga studier vara effektiva mot många olika sjukdomsalstrande bakterier, virus och svamp. Ett helt naturligt och giftfritt alternativt rengöringsmedel för icke vaxade golv är vanligt vatten med ättika och eteriska oljor, väldigt enkelt men mycket effektivt.

Eteriska oljors egenskaper

Egenskaperna hos eteriska oljor är många och här nedanför nämner vi några vanliga:

• Afrodisiakum
• Antiinflammatoriska
• Antiseptiska
• Bakterie-, virus- och svampdödande
• De kan ha lugnande, uppiggande och stimulerande inverkan.
• Insektsbortstötande
• Kramplösande
• Magstärkande
• Slemlösande & avsvällande

Kom igång med eteriska oljor

Vi delar med oss av några tips så du kan på ett tryggt och säkert sätt börja utforska oljornas fantastiska värld! 

Avslappnande bad: Ta 7 droppar lavendel i 3 dl epsomsalt och tillsätt badvattnet.

Solbränna: Tillsätt 12 droppar lavendel, 7 droppar pepparmynta med 100 ml vatten eller aloe vera i en sprayflaska (glas).

Anti-age nattcreme: Ta 5 droppar lavendel, 5 droppar frankincense med 2 matskedar ekologisk kokosolja eller sheasmör. Applicera blandningen på ansikte och kropp inför natten. Naturligt vitaliserande och återfuktande creme som motverkar rynkor, fläckar, klåda, eksem, hudallergier och andra hudproblem.

Rengöringsspray: Tillsätt 10 droppar citron och 4 droppar tea tree i en sprayflaska med 100 ml vatten eller mixa dina egna favoriter till önskad doftstyrka. Skaka flaskan före användning då eteriska oljor är olösliga i vatten.

Rena inomhusluften: Börja med att förånga 3 droppar citron och 2 droppar tea tree. Doftupplevelsen kan skifta med rummets storlek, ventilation, det personliga luktsinnet och oljans doftintensitet. Starta försiktigt och öka successivt tiden som oljan förångas.

För sprucken och irriterad hud: Ta 2 droppar cederträ, 2 droppar frankincense och 4 droppar lavendel med 15 ml basolja.

Förkylning och nästäppa: Tillsätt 1-2 droppar rosmarin eterisk olja på en näsduk. Kupa händerna över mun och näsa, inhalera någon minut eller efter behov. 

Förkylning och influensa: Tillsätt 3 droppar rosmarin och 3 droppar tea tree i en rymlig skål med ångande vatten. Ta ut kontaktlinser, täck huvudet med en handduk, stäng ögonen för att undvika irritation samt ta djupa lugna andetag i ca 20 min. Starta försiktigt om du är ovan, avbryt inhalationen efter någon minut och avvakta. 

Hårvård: Ta 5 droppar rosmarin, 5 droppar tea tree med 20 ml milt oparfymerat schampo och tvätta håret som vanligt.

Hårvård: Ta 1-2 droppe ylang ylang, 1 droppe frankincense, 2 droppar lavendel och 3 droppar bergamott med 2 matskedar rå ekologisk honung. Massera skalpen i ca 5 min. Mängden räcker till kort hår.

Naturlig kroppspeeling: Ta 4 droppar ylang ylang och 4 droppar geranium eller muskatellsalvia med 2 matskedar rå honung och ½ - 1 dl naturligt havssalt av hög kvalitet. Blanda ihop ingredienserna i en glasburk och förvara mörk, svalt och lufttätt.

Munvatten: Ta 1 droppe tea tree eterisk olja med 1 dl kokt avsvalnat vatten (rör om), skölj runt i munnen och gurgla. Fungerar även vid halsont. Alternativt ta 1 droppe tea tree eterisk olja med 1 matsked ekologisk kokosolja och skölj runt i munnen i 10-20 min. Skölj munnen med ljummet vatten och borsta tänderna som vanligt. Spotta ut oljan i sopkorgen (inte i handfatet då olja kan orsaka stopp i ledningarna). Svälj aldrig tea treeoljan, ej för invärtes bruk.

Ansiktstvätt (akne): Ta 5 droppar tea tree eterisk olja med två teskedar rå ekologisk honung. Massera ansiktet med blandningen låt verka 2 minuter och skölj av.

Fotbad: Kombinera 5 droppar geranium eterisk olja med 1 dl naturligt havssalt.

Rengöringsspray: Ta 6 droppar eukalyptus, 6 droppar tallbarr, 6 droppar tea tree och 6 droppar kajeput i en sprayflaska med ca 100 ml vatten. Alternativt: Ta 15 droppar eukalyptus, 22 droppar citron, 18 droppar tea tree med 100 ml vatten. Skaka flaskan före användning, då eteriska oljor snabbt lägger sig på vattenytan.

Tvätt: Tillsätt 5-10 droppar eukalyptus eterisk olja direkt i tvättmaskinens trumma eller i tvättmedelsfacket. I torktumlaren droppar du 5-10 droppar på en tygtrasa som torktumlas tillsammans med kläderna. Det doftar inte bara gott utan motverkar även mikroorganismer och håller tvätten fräsch helt naturligt.

Magmassage: Ta 3 droppar söt fänkål, 3 droppar citron, 2 droppar pepparmynta, 2 droppar ingefära med 20 ml basolja. Massera försiktigt mage och buk med blandningen. Mot matsmältningsbesvär.

Förvaring & Säkerhet

Eteriska oljor är kraftfulla koncentrat och det krävs enbart små mängder för att uppnå positiv effekt. Vid överdosering uppstår motsatsen.
Om oljorna hanteras med försiktighet och anvisningar respekteras är de säkra
och välgörande. Kom ihåg att några droppar räcker oftast väldigt långt.

Några viktiga punkter att komma ihåg:
• Använd inte outspädd eterisk olja direkt på huden.
• Undvik kontakt med ögon och slemhinnor.
• Varje flaska ska ha en droppinsats för säker dosering.
• Överkänslighet mot växtämnen förekommer, är du osäker gör alltid ett patchtest.
• Eteriska oljor ska aldrig förtäras i koncentrerad form.
• Vissa eteriska oljor bör ej användas på huden i samband med starkt solljus eller solarium, t.ex. bergamott, apelsin, citron, grapefrukt och lime.
• Förvara eteriska oljor mörkt, svalt och lufttätt samt utom syn- och räckhåll för barn. 

Läs mer...

En djungel av olika kvaliteter

Det finns en mycket stor variation i kvalitet och terapeutisk effekt bland eteriska oljor på marknaden idag. Naturliga äkta eteriska oljor utvinns enbart från växtdelar och oljans kvalitet påverkas av framställningsmetod, jordmån, klimat samt skörd- och odlingsteknik. Det är många faktorer som ska samverka för att uppnå en fin olja av hög terapeutisk kvalitet. Det finns en stor risk att billiga eteriska oljor är av dåligt kvalitet eller är syntetiska och helt verkningslösa för aromaterapi. 

Sist men absolut inte minst bör de eteriska oljorna vara strikt ekologiskt certifierade, en garanti att oljorna är fria från bekämpningsmedel. Det är viktigt för vår hälsa, natur och även för de som arbetar med jordbruk och framställning.

Lifeblossom är ett svenskt företag som grundats med ambitionen att driva utvecklingen av ekologiska produkter framåt. Ekologiskt ska vara en självklarhet. Målsättningen för oss är att sätta en ny ribba för framtida kvalitetsprodukter.Det finns flera certifieringsorgan med olika krav på ekologiskt innehåll. USDA (US Department of Agriculture) är en amerikansk kontrollmyndighet.
USDA - märkningen är den striktaste i världen och produkten måste vara minst 95% ekologiskt för att få bära märket.

Vi är glada och stolta över att Lifeblossom idag har Sveriges största utbud av 100% ekologiskt certifierade eteriska oljor av hög terapeutisk kvalitet. Vårt mål är att ditt liv ska blomstra med helt rena, naturliga och ekologiska produkter.

Kommentera gärna: